Salmon and Carrot+Potato chowder Recipe

Posted by si penagih kopi at Tuesday, January 24, 2012
oh my long weekend going to end...today ada lah last day cuti...esok kerja semula...urghhh....teringat kan keje yang banyak amat kepala jadi pening...hermmm...

ok for now mari kita lupakan sebentar tentang kerja...kali ni nak update resepi makanan lagi...huehuehue cam terror masak je kan nak kekongsi resepi neh...hermmm saja nak share ngn korang resepi resepi yang aku pernah buat dan terasa berjaya dekat tekak nih...so korang boleh la cuba jugak tu pun kalau korang suka and rajin la kan...

this time round nak share lak resepi chowder. Nak share Salmon and Carrot+Potato chowder. Resepi seperti biasalah aku nih selalu akan amend sket sket dari resepi asal yang aku tanya kat encik google. Suai kan dengan bahan bahan ape yang aku ada la kan... ^___^ oh yer...bagi yang tak tau ape itu chowder, chowder adalah sejenis sup pekat atau stew dari seafood atau pun sesayuran. Sedap di makan/di cicah bersama biskut atau pun roti bakar... ok resepi nyer adalah seperti di bawah....
Ini lah hasil yang iols buat...mak iols suka ni...repeat 2 kali sudah..



Bahan Bahan
4 cawan stok ayam (yang di panaskan)
1 pound fillets Salmon segar (di baked sebentar dan dipecahkan jadi empingan) 1 cawan susu segar
1 batang Celery, (di cincang)
2 Kentang (yang besar) - di dadu
1 batang carrot - di dadu
1 bawang besar (yang kuning) - di dadu
1/2 cawan butter
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh pepper
1 sudu teh garam
Cecara:

(Bahan A)
1. Rebuskan kentang dan carrot sehingga lembut.

(Bahan B)
1. Panaskan kuali dengan api sederhana, masuk kan butter bawang kuning dan celery, masak hingga bahan lembut.
2. Pelahan kan api. Masuk kan tepung. Kacau pelahan selama 10 minit.

(Bahan C)
1. Dalam kuali yang berasingan, panas kan stok ayam sehingga mendidih dengan api sederhana.
2. Masuk kan Bahan A. Masak hingga lembut.
3. Masuk kan Bahan B.
6. Kacau hingga semua kentang dan carrot sebati/hancur.
7. Masukkan salmon dan perasakan dengan garam dan pepper. Biarkan ia merenih sehingga 5 minit.
8. Pelahan kan api.
9. Masuk kan susu, kacau hingga sebati.
10. Hidangkan ke dalam  mangkuk.
11. Optional boleh juga di tabur dill atau parmesan cheese.

Sedia untuk di makan...nommm... ok sorry dengan penggunaan ayat yang agak kelam kabut di atas...agak tak berapa nak pandai nak translate kan semula ke bm. ok don't get me wrong...neway...selamat mencuba...

0 comments:

Post a Comment

 

repekan si penagih kopi Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting